Anxietatea poate fi declanșată de diverse situații, cum ar fi întâlnirea neașteptată cu un câine mare care latră sau momentele de așteptare într-un lift aglomerat înainte de un eveniment important. Corpul nostru este programat să reacționeze la astfel de momente de stres.

În fața stresului sau pericolului, mecanismul nostru intern de apărare, cunoscut sub numele de răspunsul „luptă sau fugi”, se activează. Hormonii stresului, precum adrenalina și cortizolul, sunt eliberați în sânge, determinând schimbări în întregul organism. Respirația se intensifică, pulsul se accelerează și mușchii se încordează, pregătindu-te pentru acțiune. Din nefericire, acest răspuns poate fi inițiat și în momente nepotrivite, cum ar fi în timpul așteptării pentru un interviu, ducând la apariția anxietății.

Anxietatea este o parte normală a vieții și toți o experimentăm ocazional. Totuși, fiecare persoană reacționează diferit la stres. Ceea ce te poate face anxios, altcineva s-ar putea să nu perceapă la fel. Pentru unii, anxietatea poate deveni o piedică în gestionarea activităților zilnice.

Ce se întâmplă când simți anxietate?
Anxietatea este o reacție emoțională la stres, care poate provoca tensiune, frică și distragerea atenției. Adesea, este însoțită de simptome fizice, cum ar fi:

 • Dureri în piept – ca și cum ai avea o greutate pe torace.
 • Transpirație – mâinile ți se pot face umede chiar și într-o cameră răcoroasă.
 • Amețeală – o senzație că lumea se învârte în jurul tău.
 • Disconfort gastric – un nod în stomac care nu dispare.
 • Senzații de amorțeală sau furnicături – degetele tale pot începe să piardă senzația.
 • Dureri de cap – o presiune constantă în zona frunții.

Aceste simptome pot amplifica sentimentele de anxietate, creând un ciclu vicios care poate culmina cu un atac de panică.

Cum să gestionezi atacurile de anxietate?
Pentru a gestiona atacurile de anxietate, este esențial să recunoști semnele timpurii și să întrerupi ciclul vicios. Fii atent la respirație, ritmul cardiac și orice sentimente neobișnuite de îngrijorare.

Dacă simți că anxietatea începe să se infiltreze, tehnica de respirație „în cutie” poate fi de ajutor. Iată pașii:

 1. Așează-te confortabil, cu mâinile relaxate și spatele drept.
 2. Expiră încet, golind plămânii de aer.
 3. Inspiră lent pe nas, numărând până la patru, lăsând aerul să umple plămânii complet.
 4. Ține-ți respirația, numărând până la patru.
 5. Expiră încet, numărând până la patru.
 6. Ține-ți respirația pentru alte patru secunde, apoi repetă procesul.

Această tehnică poate ajuta la calmarea sistemului nervos autonom.

Cum să gestionezi anxietatea pe termen lung?
Dacă te confrunți cu anxietatea frecvent, este important să identifici cauzele. Discuțiile cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei pot fi reconfortante, dar consultarea unui medic sau psiholog este ideală. Un specialist te poate ghida în înțelegerea conexiunilor dintre gânduri, emoții, comportamente și simptome fizice, oferind strategii pentru a aborda cauza rădăcină a anxietății.

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce anxietatea. Limitarea consumului de alcool și cofeină și asigurarea unui somn odihnitor sunt esențiale. Descoperă activitățile care te relaxează și îți îmbunătățesc starea de bine mentală și emoțională, fie că este vorba de plimbări în natură, practicarea mindfulness-ului sau ascultarea muzicii. Acordă-ți timp pentru tine.

Cu răbdare și autocunoaștere, poți controla anxietatea, permițându-ți să te bucuri de viață fără ca aceasta să te domine.

Articolul precedentTipuri de dureri de cap și cum să le recunoști

Lasă un răspuns