Plasticul este unul dintre principalele probleme ale mediului înconjurător contemporan, cu aproximativ 14 milioane de tone care ajung în oceanele noastre în fiecare an. Poluarea cu plastic are un impact sever asupra ecosistemelor marine și poate afecta sănătatea umană.

Microplasticul este, de asemenea, ingerat de multe specii marine. După ce sunt ingerate, microplasticele pot elibera elemente toxice care s-au acumulat pe suprafața lor în organismul celui care le-a consumat, conform IUCN. Aceste toxine se pot acumula și transfera în lanțul alimentar, de la viața marină la oameni, atunci când consumăm ceva provenit din mare. Pe uscat, majoritatea plasticului ajunge fie să se acumuleze în gropi de gunoi, fie să fie ars în incineratoare, eliberând fumuri toxice.

În 2016, însă, cercetătorii japonezi au făcut o descoperire remarcabilă care ar putea contribui la rezolvarea problemei globale a plasticului, conform jurnalului Science. Aceștia au colectat sticle de plastic în afara unei facilități de reciclare și au descoperit că o specie de bacterii „mănâncă” plasticul. În mod normal, bacteriile își petrec timpul absorbând materie organică moartă, dar Ideonella sakaiensis a dezvoltat o preferință pentru un anumit tip de plastic numit polietilentereftalat (PET).

În urma descoperirii bacteriilor care mănâncă plastic, mulți geneticieni au experimentat cu Ideonella sakaiensis pentru a îmbunătăți eficiența sa. Unul dintre proiectele de cercetare a fost să modifice genetic bacteriile pentru a fi mai eficiente în producția de enzime, cum ar fi E.coli.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că suntem încă la mulți ani distanță de utilizarea comercială extinsă a acestei tehnologii. De asemenea, bacteria care „mănâncă” plasticul descompune doar plasticul PET, existând încă șase alte tipuri de plastic pe care încă nu suntem capabili să le degradăm.

Referințe: https://www.livescience.com/plastic-eating-bacteria

Vizualizează și: https://happytv.ro/microbi-capabili-sa-descompuna-plasticul/

Articolul precedentMisiunea Psyche a NASA
Articolul următorTendințe tehnologice AI recente

Lasă un răspuns