Turmeric-ul este o mirodenie de culoare galbenă care se folosește în bucătăria asiatică, în special în curry. Dar turmeric-ul nu este doar un condiment aromat, ci și o plantă medicinală cu multe proprietăți benefice pentru sănătate. Ingredientul activ din turmeric este curcumina, o substanță cu efecte antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene și alte beneficii.

Iată câteva dintre beneficiile turmeric-ului pentru sănătate, susținute de studii științifice:

  • Reduce inflamația. Inflamația este un răspuns al organismului la agresiuni externe sau interne, care poate fi benefic pe termen scurt, dar dăunător pe termen lung. Inflamația cronică este asociată cu multe boli, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic, Alzheimer și alte afecțiuni degenerative. Curcumina are proprietatea de a inhiba moleculele care declanșează inflamația în organism și poate ajuta la prevenirea sau tratarea acestor boli.
  • Îmbunătățește memoria. Un studiu clinic a arătat că 90 de miligrame de curcumin luate de două ori pe zi timp de 18 luni au ajutat la îmbunătățirea performanței memoriei la adulții fără demență. Cercetătorii au crezut că reducerea inflamației cerebrale și proprietățile antioxidante ale curcuminei au dus la o scădere mai mică a neurocogniției, adică a capacității de a gândi și raționa. Curcumina ar putea avea și un rol în prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.
  • Diminuează durerea. Turmeric-ul are și rădăcini adânci în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru tratarea artritei. Cercetările sugerează că extractul de turmeric ar putea reduce durerea cauzată de osteoartrită, deși sunt necesare studii suplimentare. „Dar nu m-aș baza doar pe un supliment cu curcumin”, spune Nicole Hopsecger, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic. „Managementul medical ar trebui să vină întâi.”
  • Luptă împotriva radicalilor liberi. Turmeric-ul are proprietăți antioxidante și un studiu arată că ar putea proteja organismul de radicalii liberi prin neutralizarea lor. Un alt studiu sugerează că efectele antioxidante ale turmeric-ului ar putea stimula și acțiunea altor antioxidanți.
  • Scade riscul de boli de inimă. Un alt beneficiu al curcuminei este că poate îmbunătăți funcția endoteliului, adică a stratului interior al vaselor de sânge. Endoteliul are un rol important în reglarea tensiunii arteriale, coagulării sângelui și altor factori care afectează sănătatea cardiovasculară. Disfuncția endotelială este un factor major în dezvoltarea bolilor de inimă. Curcumina poate avea efecte similare cu cele ale exercițiilor fizice sau ale unor medicamente asupra endoteliului.

Cum să consumăm turmeric?

Turmeric-ul se poate adăuga ușor în smoothie-uri și curry-uri, dar pentru a beneficia de efectele sale terapeutice este nevoie de doze mai mari decât cele folosite ca mirodenie. De aceea, unele persoane aleg să folosească suplimente cu turmeric sau curcumin.

O reteta foarte benefica mai ales in zile obositoare este: 2 lingurite de miere, jumatate de lingurita de turmeric, jumatate de lingurita de scortisoara si putin piper proaspat macinat. Amesteca pana se creaza o pasta. Se poate consuma asa direct sau amestecat cu laptele preferat.
Acest lapte in cutura Orientala poarta numele de Laptele de Aur al Zeitei

Articolul precedentElon Musk lansează o nouă companie: X.AI
Articolul următorNoul Winamp: un player media modern și versatil

Lasă un răspuns