UBI (Venitul de bază necondiționat) este o idee care propune ca fiecare cetățean să primească o sumă de bani lunar, fără să fie nevoie să lucreze sau să îndeplinească alte condiții. Scopul UBI este să asigure un nivel minim de trai pentru toți oamenii și să reducă sărăcia și inegalitatea.
În prezent, nicio țară din Europa nu a implementat UBI la nivel național, dar există câteva proiecte-pilot sau inițiative cetățenești care explorează această posibilitate.
Un exemplu este Finlanda, care a realizat un experiment între 2017 și 2018, în care a oferit 2.000 de șomeri un venit lunar de 560 de euro, fără nicio obligație. Rezultatele au arătat că beneficiarii UBI au avut un nivel mai ridicat de bunăstare și încredere în viitor, dar nu au avut un impact semnificativ asupra ocupării forței de muncă.
Alt exemplu este Spania, care a introdus în 2020 un venit minim vital pentru aproximativ 2,3 milioane de persoane vulnerabile, ca răspuns la criza provocată de pandemia de COVID-19. Acesta nu este un UBI propriu-zis, deoarece are anumite condiții de eligibilitate și variază în funcție de situația familială și veniturile.
De asemenea, există o inițiativă cetățenească europeană care cere Comisiei Europene să propună o legislație pentru introducerea UBI în toate țările membre ale Uniunii Europene. Această inițiativă a fost înregistrată în mai 2020 și are termen până în noiembrie 2021 pentru a strânge cel puțin un milion de semnături din cel puțin șapte state membre.
UBI este o idee controversată, care are atât susținători, cât și critici. Unii argumentează că UBI ar crește libertatea și demnitatea oamenilor, ar stimula economia și ar reduce birocrația. Alții susțin că UBI ar fi prea costisitor, ar descuraja munca și ar fi ineficient și nedrept.
UBI este un subiect de actualitate în Europa, dar încă departe de a fi o realitate. Este nevoie de mai multe studii și dezbateri pentru a evalua avantajele și dezavantajele acestei propuneri și a găsi soluții pentru provocările sociale și economice ale secolului XXI.