China a lansat o investigație antitrust asupra companiei americane de semiconductori Micron Technology, care este unul dintre cei mai mari producători de memorii din lume. Motivul investigației nu este clar, dar ar putea fi legat de tensiunile comerciale dintre SUA și China.

Ce face Micron?

Micron este o companie care produce memorii DRAM și NAND flash, care sunt folosite în diverse dispozitive electronice, cum ar fi computere, telefoane, tablete, console de jocuri și servere. Micron este al treilea cel mai mare producător de memorii DRAM din lume, după Samsung și SK Hynix, și al patrulea cel mai mare producător de memorii NAND flash, după Samsung, Kioxia și Western Digital.

Micron

De ce este investigat Micron?

Nu se știe exact de ce China a deschis o investigație antitrust asupra Micron, dar există câteva posibile motive. Unul dintre ele ar putea fi acuzațiile de dumping pe care Micron le-a făcut împotriva Samsung și SK Hynix în 2017, când a cerut autorităților americane să impună taxe vamale pentru importurile de memorii DRAM din Coreea de Sud. Micron a susținut că cele două companii coreene vindeau memorii DRAM sub costul de producție pentru a-și elimina concurența. Samsung și SK Hynix au negat acuzațiile și au spus că Micron încearcă să își protejeze poziția dominantă pe piață.

Un alt motiv ar putea fi dorința Chinei de a-și dezvolta propria industrie de semiconductori, care este vitală pentru avansul tehnologic și securitatea națională. China este cel mai mare consumator de cipuri din lume, dar produce doar o mică parte din ele. China depinde în mare măsură de importurile de cipuri din SUA, Taiwan, Coreea de Sud și Japonia. În ultimii ani, China a investit miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru a-și crea propriile companii de semiconductori, dar se confruntă cu dificultăți tehnice și juridice. De exemplu, în 2018, SUA au interzis companiei chineze ZTE să cumpere cipuri americane pentru șapte ani, după ce a încălcat sancțiunile impuse Iranului și Coreei de Nord. Acest lucru a pus în pericol supraviețuirea ZTE, care este unul dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicații din lume.

Prin urmare, China ar putea folosi investigația antitrust ca un instrument de presiune sau negociere cu Micron sau alte companii americane de semiconductori. China ar putea cere Micron să își transfere o parte din producție sau tehnologie în China sau să își reducă prețurile pentru clienții chinezi. De asemenea, China ar putea folosi investigația ca o măsură de retorsiune pentru acțiunile SUA împotriva companiilor chineze de tehnologie, cum ar fi Huawei sau TikTok.

Articolul precedent3D bioprinting în industria restaurantelor
Articolul următorGatitul poate fi usor – Rețete din 3 ingrediente

Lasă un răspuns