Elon Musk, fondatorul și CEO-ul Tesla și SpaceX, a înființat o nouă companie dedicată inteligenței artificiale, numită X.AI, potrivit unui raport al The Wall Street Journal. Compania, care a fost înregistrată în Nevada luna trecută, îl are pe Musk ca director și pe Jared Birchall, directorul biroului familiei Musk, ca secretar.

X.AI este cea mai recentă inițiativă a lui Musk în domeniul inteligenței artificiale, după ce a co-fondat OpenAI în 2015, dar a părăsit organizația în 2018 din cauza unor divergențe. De atunci, Musk a criticat OpenAI pentru dezvoltarea unor modele de limbaj natural de mare scară, cum ar fi GPT-3 și GPT-4, pe care le-a considerat periculoase pentru umanitate. Musk a cerut chiar o pauză de șase luni în experimentele cu inteligența artificială.

Cu toate acestea, acest lucru nu l-a împiedicat pe Musk să își urmărească propriile ambiții în domeniul inteligenței artificiale. Musk a angajat recent câțiva experți de la DeepMind, divizia de inteligență artificială a Alphabet, compania mamă a Google. De asemenea, Musk a cumpărat mii de unități de procesare grafică (GPU) pentru a alimenta un produs generativ de inteligență artificială.

Nu se știe încă care este scopul exact al companiei X.AI sau ce fel de produse va crea. Unii speculează că ar putea fi legat de Twitter, rețeaua socială pe care Musk a achiziționat-o în octombrie 2022 și pe care a redenumit-o X Corp. Musk vrea să transforme Twitter într-o aplicație universală care să permită utilizatorilor să comunice, să plătească și să tranzacționeze acțiuni și criptomonede.

Indiferent de planurile lui Musk, este clar că el vrea să fie un jucător important în cursa pentru inteligența artificială. Întrebarea este dacă va reuși să creeze o inteligență artificială benefică pentru umanitate sau una care va pune în pericol viitorul nostru comun.

Articolul precedentCum și de ce să folosești tehnologia RFID în automate
Articolul următorBeneficiile curcuminei (turmeric) pentru sănătate

Lasă un răspuns