back to top

Microbi capabili să descompună plasticul

Un nou studiu arată că există microbi care pot descompune plasticul la temperaturi scăzute. Aceștia au fost găsiți în zonele reci ale lumii, cum ar fi Alpii și Arctica. Cercetătorii speră că această descoperire va ajuta la reducerea poluării cu plastic.

Plasticul este un material foarte util, dar și foarte dăunător pentru mediu. El se acumulează în depozitele de deșeuri, în oceane și în sol, afectând viața plantelor și animalelor. Deși există microorganisme care pot digera plasticul, ele au nevoie de temperaturi ridicate pentru a funcționa. Acest lucru face ca procesul de biodegradare să fie costisitor și să genereze emisii de dioxid de carbon.

O echipă de cercetători de la Institutul federal elvețian WSL a făcut o descoperire surprinzătoare: au găsit microbi care pot descompune plasticul la temperaturi scăzute sau moderate. Ei au colectat probe de sol și vegetație din Alpi și din Arctica și le-au testat în laborator cu diferite tipuri de plastic. Rezultatele au fost publicate în revista Frontiers in Microbiology.

Cercetătorii au descoperit că 56% dintre tulpinile de bacterii și ciuperci testate au fost capabile să descompună poliesterul-poliuretan (PUR) biodegradabil la 15 grade Celsius. Alte tulpini au descompus amestecuri biodegradabile disponibile în comerț. Cele mai eficiente două tulpini au fost ciupercile din genurile Neodevriesia și Lachnellula, care au descompus toate materialele plastice testate, cu excepția polietilenei (PE) nebiodegradabile.

Cercetătorii cred că acești microbi au dezvoltat capacitatea de a descompune plasticul datorită selecției naturale. Ei explică că acești microbi produc enzime care pot digera pereții celulari ai plantelor, care sunt similari cu polimerii din plastic. În special, ciupercile care atacă plantele sunt bune la descompunerea plasticului.

Această descoperire este doar un prim pas spre o soluție ecologică pentru problema plasticului. Cercetătorii trebuie să studieze mai mult mecanismul de acțiune al acestor microbi și să testeze dacă pot fi folosiți la scară industrială. De asemenea, ei trebuie să găsească o modalitate de a descompune și polietilena, cel mai răspândit tip de plastic.

Plasticul este o provocare majoră pentru omenire și pentru planetă. Dar poate că natura ne oferă o cale de a-l transforma în ceva mai puțin nociv.

Citeste si...

Luna, satelitul natural al Pământului: cum ne influențează

Luna este un corp ceresc fascinant și misterios, care...

Beneficiile curcuminei (turmeric) pentru sănătate

Turmeric-ul este o mirodenie de culoare galbenă care se...

Tesla Bot: Cum va redefini Optimus lumea robotică

Tesla, compania cunoscută pentru mașinile sale electrice și inovațiile...

Statia spatiala a Chinei – Realizarea tehnologica si explorare spatiala

Cu siguranță ați auzit despre Stația Spațială Internațională (ISS),...

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns