NASA se pregătește să dezvăluie misterele unui asteroid metalic unic, numit Psyche, situat în centura principală de asteroizi între Marte și Jupiter. Aceasta reprezintă prima misiune a NASA care vizează studierea unui asteroid cu mai mult metal decât rocă sau gheață.

NASA’s Psyche spacecraft,

Lansarea și Primele Ore în Spațiu

Psyche a fost lansată pe 13 octombrie 2023, la ora 10:19 a.m. EDT, de la Centrul Spațial Kennedy. Într-un moment istoric, Psyche a decolat de pe Launch Pad 39A la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy. Aceasta este prima misiune științifică a NASA care a avut ca principală încărcătură o rachetă SpaceX Falcon Heavy.

Lindy Elkins-Tanton, investigatorul principal al misiunii Psyche la Universitatea din Arizona, a subliniat că lansarea reprezintă începutul unei noi etape: „Nu este un punct final; este o linie de start pentru următorul maraton.”

Următoarea Destinație: Întâlnirea cu Psyche

După aproximativ o oră de la lansare, spacecraftul s-a separat de rachetă, stabilind apoi comunicare bidirecțională cu Complexul de Rețele Spațiale Profunde ale NASA din Canberra, Australia. Telemetria inițială a confirmat starea bună a spacecraftului.

Directorul Laboratorului de Propulsie a NASA, Laurie Leshin, a declarat: „Acum începe partea cu adevărat interesantă, pe măsură ce ne îndreptăm spre asteroidul Psyche pentru a descifra secretele formării și evoluției planetelor.”

Psyche: O Sondă către Interiorul Terestrelor

Asteroidul Psyche, cu o lățime de aproximativ 280 de kilometri, ar putea fi nucleul expus al unui planetesimal, un bloc de construcție planetar timpuriu. Misiunea va furniza o perspectivă rară asupra interiorului planetelor terestre, precum Pământul.

Caracteristicile fizice ale lui Psyche, inclusiv forma sa neregulată și compoziția sa densă, susțin teoria că asteroidul este rezultatul unor violente coliziuni din primele etape ale formării sistemului solar. Contradicții în datele obținute până acum au fost depășite în urma analizei științifice, indicând că Psyche este probabil alcătuit dintr-un amestec de rocă și metal, cu metal constituind între 30% și 60% din volumul său.

Descoperirea și Perspectivele Viitoare

Psyche a fost descoperit în 1852 de astronomul italian Annibale de Gasparis și este numit după zeița sufletului din mitologia greacă. Misiunea va începe misiunea principală în august 2029, când gravitația asteroidului Psyche va captura spacecraftul.

Articolul NASA, poate fi găsit pe site-ul oficial al NASA. Aici, poți descoperi mai multe despre obiectivele misiunii și provocările viitoare în explorarea acestei enigme cosmice.

REVEDEȚI PREZENTAREA
Articolul precedentNASA aduce acasă mostre de pe asteroidul Bennu
Articolul următorBacteriile care „mănâncă” plastic
misiunea-psyche-a-nasa NASA se pregătește să dezvăluie misterele unui asteroid metalic unic, numit Psyche, situat în centura principală de asteroizi între Marte și Jupiter. Aceasta reprezintă prima misiune a NASA care vizează studierea unui asteroid cu mai mult metal decât rocă sau gheață. Lansarea și Primele Ore...

Lasă un răspuns