În timpul Războiului Rece, CIA a avut o serie de proiecte secrete pentru a culege informații de la adversarul său principal, Uniunea Sovietică. Printre acestea se numără și programul „Acoustic Kitty”, care presupunea folosirea pisicilor ca instrumente de ascultare itinerante.
Pisicile, echipate cu microfoane și transmițătoare
Potrivit documentelor declasificate de CIA, agenția a încercat să implanteze microfoane și transmițătoare în urechile și coada pisicilor, pentru a le trimite în apropierea unor ambasade sau clădiri sovietice, unde ar fi putut intercepta convorbiri importante. Ideea era că pisicile ar fi trecut neobservate și ar fi putut să se strecoare în locuri greu accesibile pentru oameni.
Un experiment costisitor și nereușit
Proiectul „Acoustic Kitty” a fost lansat în anii ’60 și a costat aproximativ 20 de milioane de dolari. Cu toate acestea, experimentul nu a avut succes, deoarece pisicile nu erau ușor de controlat și antrenat. În plus, existau riscuri mari ca animalele să fie distrase sau atacate de alți factori din mediul înconjurător.
Unul dintre primele teste ale programului s-a soldat cu un eșec tragic. O pisică echipată cu dispozitive de spionaj a fost lansată dintr-o mașină parcată în fața unei ambasade sovietice din Washington, cu scopul de a urmări doi bărbați care discutau pe trotuar. Însă pisica nu a reușit să ajungă la țintă, fiind lovită de un taxi în timp ce traversa strada.
După acest incident, CIA a renunțat la programul „Acoustic Kitty”, considerându-l impracticabil și inuman. Pisicile au fost salvate de la moarte și au fost date spre adopție unor angajați ai agenției.
Alte animale folosite ca spioni
Pisicile nu au fost singurele animale pe care CIA a încercat să le folosească ca spioni în timpul Războiului Rece. Agenția a mai experimentat cu porumbei, corbi, delfini și chiar păsări migratoare, pentru a plasa dispozitive de fotografiere, ascultare sau sabotaj pe teritoriul sovietic. Unele dintre aceste proiecte au avut mai mult succes decât altele, dar niciunul nu a reușit să schimbe cursul istoriei.