Dacă ești pasionat de geografie sau de curiozități ale lumii, poate te întrebi care este țara care nu are capitală oficială. Ei bine, răspunsul este Nauru, o mică insulă din Oceanul Pacific, cu o suprafață de doar 21 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 10.000 de locuitori. Nauru este cea mai mică republică din lume și una dintre cele mai izolate.

De ce nu are Nauru o capitală?

Istoria acestei țări este una complexă și tumultuoasă. Nauru a fost colonizată de germani, australieni, japonezi și britanici, care au exploatat resursele sale naturale, în special fosfatul. După ce și-a obținut independența în 1968, Nauru a devenit una dintre cele mai bogate țări din lume pe cap de locuitor, datorită exportului de fosfat. Cu toate acestea, veniturile s-au diminuat odată cu epuizarea rezervelor și cu scăderea prețului pe piața internațională.

Guvernul Nauru nu a desemnat niciodată o capitală oficială, ci funcționează din mai multe locații. Președintele își are reședința în districtul Yaren, unde se află și Parlamentul, Curtea Supremă și Aeroportul Internațional. Alte ministere și instituții publice sunt împrăștiate în alte districte ale insulei. De asemenea, Nauru nu are orașe sau localități urbane, ci doar 14 districte administrative.

Nauru este un exemplu unic de țară fără capitală oficială, dar nu este singura care are o situație neobișnuită în acest sens. De exemplu, Elveția nu are o capitală constituțională, ci doar un oraș-sediu al guvernului federal, Berna. Olanda are două capitale: Amsterdamul este capitala oficială, dar guvernul și parlamentul își au sediul în Haga. Bolivia are două capitale: Sucre este capitala constituțională și istorică, dar La Paz este capitala administrativă și executivă.

Articolul precedentCum tehnologia creează noi oportunități pentru antreprenorii AI
Articolul următorCe este metaversul și de ce este important?

Lasă un răspuns