Spionul sovietic Kim Philby a fost dezvăluit ca trădător după ce a lucrat timp de peste două decenii pentru serviciile secrete britanice.
O scurtă biografie a acestui personaj controversat și consecințele acțiunilor sale asupra relațiilor internaționale.
Kim Philby s-a născut în 1912 în India Britanică, fiind fiul unui autor și explorator. A fost poreclit „Kim” după eroul romanului omonim al lui Rudyard Kipling. A studiat la Westminster School și Trinity College, Cambridge, unde a fost recrutat de serviciul de informații sovietic în 1934. După absolvire, a lucrat ca jurnalist, acoperind Războiul Civil Spaniol și Bătălia Franței.
În 1940 a început să lucreze pentru Secret Intelligence Service (SIS sau MI6), serviciul secret britanic. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial ajunsese un membru cu rang înalt. În 1949 a fost numit prim-secretar la Ambasada Britanică din Washington și a servit ca principalul legat britanic cu agențiile americane de informații.
În timpul carierei sale ca ofițer de informații, el a transmis o cantitate mare de informații secrete Uniunii Sovietice, inclusiv un complot pentru subminarea regimului comunist din Albania. Philby era suspectat de a-i fi alertat pe alți doi spioni bănuiți de spionaj sovietic, Donald Maclean și Guy Burgess, ambii fugind la Moscova în mai 1951. Philby și-a dat demisia din MI6 în iulie 1951.
A fost public exonerat în 1955, după care și-a reluat cariera ca jurnalist și spion pentru SIS în Beirut, Liban. În ianuarie 1963, fiind în sfârșit demascat ca agent sovietic, Philby a dezertat la Moscova, unde a trăit până la moartea sa în 1988.
Philby este considerat cel mai reușit dintre cei cinci membri ai Cercului de la Cambridge , un grup de spioni care au divulgat secrete britanice sovieticilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al începuturilor Războiului Rece. Acțiunile sale au avut un impact negativ asupra cooperarii dintre serviciile secrete occidentale și au pus în pericol viața multor agenți anticomuniști.