Spionul sovietic Kim Philby a fost dezvăluit ca trădător după ce a lucrat timp de peste două decenii pentru serviciile secrete britanice.

O scurtă biografie a acestui personaj controversat și consecințele acțiunilor sale asupra relațiilor internaționale.

Kim Philby s-a născut în 1912 în India Britanică, fiind fiul unui autor și explorator. A fost poreclit „Kim” după eroul romanului omonim al lui Rudyard Kipling. A studiat la Westminster School și Trinity College, Cambridge, unde a fost recrutat de serviciul de informații sovietic în 1934. După absolvire, a lucrat ca jurnalist, acoperind Războiul Civil Spaniol și Bătălia Franței.

În 1940 a început să lucreze pentru Secret Intelligence Service (SIS sau MI6), serviciul secret britanic. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial ajunsese un membru cu rang înalt. În 1949 a fost numit prim-secretar la Ambasada Britanică din Washington și a servit ca principalul legat britanic cu agențiile americane de informații.

În timpul carierei sale ca ofițer de informații, el a transmis o cantitate mare de informații secrete Uniunii Sovietice, inclusiv un complot pentru subminarea regimului comunist din Albania. Philby era suspectat de a-i fi alertat pe alți doi spioni bănuiți de spionaj sovietic, Donald Maclean și Guy Burgess, ambii fugind la Moscova în mai 1951. Philby și-a dat demisia din MI6 în iulie 1951.

A fost public exonerat în 1955, după care și-a reluat cariera ca jurnalist și spion pentru SIS în Beirut, Liban. În ianuarie 1963, fiind în sfârșit demascat ca agent sovietic, Philby a dezertat la Moscova, unde a trăit până la moartea sa în 1988.

Philby este considerat cel mai reușit dintre cei cinci membri ai Cercului de la Cambridge , un grup de spioni care au divulgat secrete britanice sovieticilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al începuturilor Războiului Rece. Acțiunile sale au avut un impact negativ asupra cooperarii dintre serviciile secrete occidentale și au pus în pericol viața multor agenți anticomuniști.

Articolul precedentCiupercile medicinale: nutritie si terapie in acelasi timp
Articolul următorCiuperca Chaga: un aliat puternic impotriva cancerului!

Lasă un răspuns