Napoleon Bonaparte este cunoscut pentru multe lucruri: a fost un general de geniu, un prim consul și un împărat al Franței, un reformator al legilor și al educației, și unul dintre cei mai mari eroi ai istoriei. Dar cel mai faimos lucru pe care mulți oameni îl cred despre el este că a fost scund. Foarte scund.

Dar cât de scund era de fapt Napoleon? Era el mai mic decât media bărbaților din vremea lui? Sau era doar o victimă a propagandei și a confuziei?

Să vedem ce spun istoricii.

Napoleon nu era atât de scund pe cât se crede

Potrivit istoricilor, înălțimea reală a lui Napoleon era de cinci picioare și șase inci. Asta înseamnă aproximativ 1.68 metri. Era la fel de înalt ca un bărbat obișnuit la acea vreme. Deci nu avea niciun motiv să sufere de „complexul Napoleon”, adică să fie mai agresiv sau mai ambițios pentru a compensa lipsa sa de statură.

De fapt, Napoleon era chiar mai înalt decât unele celebrități din zilele noastre. La cinci picioare și șase inci, Napoleon îl depășea cu un inch pe legendarul cântăreț Bruno Mars. Era la fel de înalt ca actorii Dustin Hoffman și Jack Black. Dacă Napoleon ar fi reprezentat într-un film, Jon Stewart sau Elijah Wood ar fi actorii perfecți pentru rol.

De unde vine mitul că Napoleon era scund?

Există mai multe posibile explicații pentru originea mitului că Napoleon era scund.

Una dintre ele este diferența dintre măsurile franceze și cele britanice. Un inch francez era mai lung decât un inch britanic, ceea ce ducea la o diferență de aproximativ 6 centimetri între cele două sisteme. Astfel, când doctorul lui Napoleon spunea că acesta avea „cinci picioare și două inci după măsura franceză”, el se referea la 1.69 metri, dar englezii îl interpretau ca având doar 1.57 metri.

O altă explicație este propaganda englezescă. Englezii îl considerau pe Napoleon ca fiind dușmanul lor principal și îl caricaturizau adesea ca fiind mic de statură și plin de mânie. Aceste imagini au rămas în memoria colectivă și au influențat percepția asupra lui Napoleon.

O ultimă explicație este porecla lui Napoleon: „Le Petit Caporal” sau „Micul Caporal”. Această poreclă nu avea nimic de-a face cu înaltimea lui, ci cu afecțiunea pe care i-o purtau soldații săi.

Articolul precedentCe este Spotify HiFi și când va fi disponibil?
Articolul următorȘtiai că ENIAC, primul calculator electronic de uz general, cântărea peste 27 de tone?

Lasă un răspuns