back to top

Știați că rechinii nu se îmbolnăvesc?

Ei sunt imuni la toate bolile cunoscute până în prezent de omenire, inclusiv la cancer.

Probabil că au un secret pe care nu vor să-l împărtășească cu nimeni.

Sau cel puțin așa credeau unii oameni în urmă cu câțiva ani. În anii ’90, a apărut o carte care susținea că cartilajul de rechin ar putea salva viața pacienților cu cancer. Autorii argumentau că rechinii nu dezvoltă tumori solide datorită unor elemente anti-cancer din cartilajul lor. Cartilajul este țesutul care formează scheletul rechinilor și care nu are vase de sânge.

Dar oare este adevărat acest mit? Rechinii chiar nu se îmbolnăvesc niciodată? Ei bine, nu chiar. Cercetările științifice au demonstrat că rechinii pot suferi de tot felul de boli, inclusiv de cancer. S-au documentat cazuri de tumori la cel puțin 23 de specii diferite de rechini . Deși cartilajul poate avea proprietăți anti-angiogenice (adică inhibă formarea vaselor de sânge în tumorile canceroase), nu există dovezi ale eficacității sale ca tratament.

Așadar, rechinii nu sunt niște super-eroi invincibili, ci niște animale fascinante și adaptate la mediul lor. Ei au un sistem imunitar puternic și unele abilități unice care îi fac mai rezistenți la boli decât alte animale. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi afectați de paraziți, infecții sau malformații.

Citeste si...

Burnout: semne si metode de prevenire

Burnoutul este o afecțiune din ce în ce mai...

Tesla Bot: Cum va redefini Optimus lumea robotică

Tesla, compania cunoscută pentru mașinile sale electrice și inovațiile...

Nucile: Micul secret pentru un creier mai sănătos

Nucile nu sunt doar o gustare delicioasă, ci și...

Minimalismul: cum să trăiești mai simplu

Minimalismul este un stil de viață care încurajează o...

Beneficiile somnului și activități mini pentru un somn odihnitor

Cu siguranță toți am experimentat momente de oboseală și...

1 COMENTARIU

  1. […] Rechinii se bucură de un sistem imunitar inovator și puternic, care i-a făcut să devină aproape imuni la multe boli care afectează alte specii. Un element crucial al acestei rezistențe este reprezentat de proteinele imune specifice numite imunoglobuline. Aceste imunoglobuline în rechini sunt structurate diferit față de cele din sistemul nostru imunitar, ceea ce conferă o capacitate de recunoaștere a patogenilor mult mai eficientă. […]

Lasă un răspuns