back to top

UE vrea să pună capăt dominației Google în domeniul publicității online

Comisia Europeană a lansat o investigație asupra modelului de afaceri al Google, suspectând că ar putea încălca normele de concurență din UE. În centrul anchetei se află modul în care Google își folosește poziția dominantă pe piața publicității online pentru a-și favoriza propriile servicii și a-și exclude rivalii.

Google este liderul mondial în publicitatea online, cu o cotă de piață de peste 80% în 2022. Compania își oferă serviciile de publicitate prin intermediul mai multor platforme, cum ar fi motorul său de căutare, YouTube, Google Play și Gmail. Google generează venituri din publicitate prin intermediul unui sistem de licitație, în care advertiserii plătesc pentru a-și afișa anunțurile pe site-urile partenere ale Google sau pe cele proprii.

Comisia Europeană susține că Google ar putea abuza de poziția sa dominantă prin impunerea unor restricții și condiții neloiale partenerilor săi și prin colectarea și utilizarea datelor personale ale utilizatorilor fără consimțământul lor. De asemenea, Comisia afirmă că Google ar putea distorsiona concurența prin promovarea preferențială a propriilor servicii în detrimentul celor ale altor furnizori.

În cazul în care Comisia va constata că Google a încălcat normele de concurență din UE, ar putea impune sancțiuni severe companiei, inclusiv amenzi de până la 10% din cifra sa de afaceri anuală la nivel mondial sau măsuri corective structurale, cum ar fi obligarea Google să își vândă sau să își separe unele dintre activitățile sale. Google ar putea contesta decizia Comisiei în fața instanțelor europene.

Google neagă acuzațiile Comisiei și susține că modelul său de afaceri este benefic pentru consumatori, advertiseri și editori. Compania afirmă că oferă oportunități egale tuturor participanților la piața publicității online și că respectă legislația privind protecția datelor din UE. Google susține că este dispus să coopereze cu Comisia pentru a clarifica orice îngrijorare.

Citeste si...

5 sfaturi utile pentru calatori – Ghid pentru o călătorie reușită

Călătoriile pot fi o experiență minunată, dar și o...

Rodia: Fructul colorat cu beneficii uimitoare pentru sănătate

Rodul, cunoscut și sub numele de rodie (Punica granatum),...

Știai că Rădăcinile Plantelor Pot ‘Comunica’?

Explorând Comunicarea Subterană și Schimburile Nutritive Intre Plante În lumea...

Lasă un răspuns