Vali Cucu s-a născut în 1958, în localitatea Bălțătești, din județul Neamț. A fost atras de grădinărit încă din copilărie, când își ajuta părinții la cultivarea legumelor în gospodărie. A urmat școala profesională de mecanică auto, dar nu a renunțat la pasiunea sa pentru legume.

Vali Cucu a devenit cunoscut pentru că a cultivat și păstrat soiuri vechi de legume românești, care erau pe cale de dispariție. Printre acestea se numără roșiile uriașe, vinetele, cartofii, ardeii, castraveții, fasolea sau mazărea. El a colecționat semințe de la bătrânii din zonă, de la piețe sau de la târguri. El a testat și selectat soiurile care se adaptau cel mai bine la condițiile de sol și climă din Neamț. El a împărțit semințele cu alți grădinari, membri ai asociației Eco Ruralis, care promovează agricultura ecologică și biodiversitatea.

Vali Cucu a devenit și un maestru al altoirii, reușind să obțină plante care produceau două tipuri de legume diferite. El a folosit tehnica altoirii în V, care constă în unirea unei plante portaltoi cu una altoi, din aceeași familie botanică. Astfel, el a obținut plante de cartof care rodeau și roșii sau vinete. El a experimentat și cu alte combinații, cum ar fi castravete cu pepene, dovleac cu bostan sau fasole cu mazăre. El a explicat că scopul său nu era să creeze monștri, ci să demonstreze posibilitățile naturii și să se distreze.

Vali Cucu a fost un om modest, generos și jovial, care și-a dedicat viața grădinii sale și legumelor sale. El a fost un exemplu de respect și dragoste față de natură și de tradiție. El a fost un păstrător de tezaur vegetal românesc, care a lăsat în urmă o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare. Vali Cucu a murit în decembrie 2022, la vârsta de 64 de ani.

Surse: puterea.ro
Agrointel

Articolul precedentCum să te bucuri de tehnologia verde și sustenabilă
Articolul următorApa de rozmarin pentru păr

Lasă un răspuns